Időpont

USB kábelek

Az USB (Universal Serial Bus) kábelek univerzális adatátviteli és tápellátási interfészt biztosítanak különböző eszközök között. Az USB kábeleknek számos típusa létezik, de a legelterjedtebbek az USB Type-A, USB Type-B, USB Micro-B, USB Mini-B és USB Type-C.

USB Type-A: Ez a széles, lapos csatlakozó a számítógépek és más eszközök oldalán található. Az USB flash drive-ok, billentyűzetek, egerek és más perifériák gyakran használnak ilyen csatlakozót.

USB Type-B: Ez a négyzet alakú vagy lekerekített csatlakozó gyakran található nyomtatókon, szkennereken, külső merevlemezeken és más perifériákon.

USB Micro-B: Kisebb méretű, lapos aljú csatlakozó, amelyet gyakran használnak okostelefonokhoz, tabletekhez, digitális kamerákhoz és más kisméretű eszközökhöz.

USB Mini-B: Ez a régebbi típusú csatlakozó volt, kis mérete miatt mobiltelefonokhoz, MP3 lejátszókhoz és más kisebb eszközökhöz tervezték. Ma már ritkábban találkozhatunk vele, mivel az USB Micro-B és Type-C terjedt el.

USB Type-C: A legújabb USB szabvány, amely kétoldali csatlakozási lehetőséget biztosít, tehát nincs „felső” vagy „alsó” oldal. Kompakt mérete és számos előnye miatt (például gyors adatátvitel, magas áramerősség) egyre gyakrabban található meg újabb eszközökben, például okostelefonokban, laptopokban, táblagépekben és más perifériákban.

Az USB kábelek nemcsak adatokat továbbítanak, hanem néhány esetben tápellátást is biztosítanak az eszközök számára, így egyszerre csatlakoztatva lehet az eszközt és tölteni lehet az akkumulátort. Az USB kábelek széles körben elterjedtek és hasznosak a különböző eszközök összekapcsolására és adataik mozgatására.